Filip Verplaetsen is 49 jaar en sinds een twintigtal jaar actief op het vlak van explosieveiligheid. Hij is eigenaar van Adinex NV een spin-off van de Katholieke Universiteit Leuven KU Leuven) waar hij het vak ‘Explosion Safety’ doceert in het postacademisch programma ‘Safety Engineering’.

Hij combineert een grondige theoretische achtergrond met een uitgebreide praktische kennis om tot een voor de bedrijven bruikbaar advies te komen.
Zijn achtergrond is Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur met een specialisatie in proces- en regeltechniek. Na het behalen van zijn doctoraat in 1999 werd hij fulltime professor aan de KU Leuven waar hij verantwoordelijk was voor de onderzoekgroep ‘Explosieveiligheid’.

In 2005 werd Adinex opgericht en besloot hij de leiding ervan op zich te nemen. Adinex staat voor ‘ADvies IN Explosieveiligheid’ en assisteert bedrijven bij het uitvoeren van hun explosierisico-analyse. Dit gebeurt op basis van de explosie-eigenschappen van de producten die in het bedrijf worden verwerkt.

Naast het opmeten van stof- en gasexplosiekarakteristieken en het uitvoeren van diverse consulting opdrachten behoren het geven van trainingen en het uitvoeren van expertises ook tot zijn takenpakket.